Ligesom alle andre husdyr stammer det tamme marsvin også fra vildtlevende arter.
Der findes stadig vildtlevende marsvin i sydamerika, hvorimod det tamme marsvin eksistere i stort set hele verden.

Marsvin er flokfyr og meget sociale. I naturen lever de derfor i større flokke.

På trods af det vælger mange alligevel at holde marsvin alene. I disse tilfælde er det meget vigtigt, at den har daglig kontakt med familien.

Der er flere racer af marsvin idag. Den mest almindelige er den glathåret, men den findes også som langhåret, med hvirvler, ru pels, kruset pels osv. Desuden findes de i mange forskellige farver.

Et voksent marsvin vejer omkring 900 - 1200 gram - hannerne er størst.
De lever desværre ikke så længe. Den gennemsnitlige levealder er ca 3-5 år. De kan dog godt blive ældre.

 

Lyde

Marsvin kommunikerer med hinanden ved hjælp af lyde. Og dem har de mange af! Hvis man giver sig til til at lytte og observere sit marsvin, er det muligt for os mennesker, at forstå, hvad disse lyde betyder.

Grynt: Marsvinet hilser. Bruger samtidig næsen til at skabe kontakt.

Konstant pibelyd: Marsvinet vil gerne have mad.

Små klukkende lyde: Marsvinet har det godt og er veltilpas.

Skiger: Marsvinet føler sig truet (bliver brugt i naturen til at advare de andre så de kan flygte)

Høj pibende lyd: Marsvinet kalder på flokken, ungerne eller genkender et individ (du kan derfor opleve, at marsvinet vil pibe højt når den ser dig).

Svag piben/klynk: Marsvinet føler sig forladt og alene. Disse lyde vil man især høre, hvis man kun har et marsvin. Den føler sig utilpas og svag, da det er unaturligt for den at være alene. Den beder derfor om kontakt ved hjælp af denne lyd.

Brummer/skærer tænder: Marsvinet føler sig svag eller truet. Dette kunne fx være hvis man bøjer sig over den. Marsvin er byttedyr og opfatter derfor den største trussel oppefra. Eller hvis man løfter den i nakkeskindet (hvilket i øvrigt er smertefuldt for marsvinet!!!) Igen vil den forbinde det, at blive løftet på denne måde, med "truslen oppefra" (fx rovfugle)

 

Tilvænning

Mange vælger at købe deres marsvin i en dyrehandel, hvor den som oftest har været vant til at gå i mindre bure sammen med andre marsvin.

Det er derfor en stor omvæltning for den at komme hjem til et fremmed sted og måske samtidig være alene.

Giv marsvinet fred og ro den første dag eller 2, så den lige kan falde til og vænne sig til de nye omgivelser.

Herefter kan man stille og roligt begynde at skabe kontakt med den.

Start med bare at være i nærheden af buret, sid evt ved siden af buret, så den lærer din lugt at kende.

Efterhånden kan man begynde at stikke hånden ind i buret og eventuelt fodre den med noget lækkert, så den blive tryg ved din hånd.

Efter et stykke tid vil man kunne kæle med marsvinet inde i buret, og man kan så begynde at tage den ud.

Men husk at gå langsom frem, da man ellers risikerer, at marsvinet opfatter hånden som en trussel, og vil "flygte" hver gang man forsøger at stikke hånden ind til den.

Når først et marsvin føler sig tryg, kan den godt lide at blive nusset og det er meget sjældent den bider eller kradser.

 

Reproduktion

Marsvin bliver kønsmoden når de er ca 4-6 uger, hannerne dog et par uger senere.

De er derfor ofte allerede kønsmodne, når de fravænnes (ca ved 4 ugers alderen). Da mange køber deres marsvin hos dyrehandlere, hvor de går flere sammen, kan man derfor risikere, at den unge, man har købt, faktisk er drægtig.

De skal dog helst ikke parres før de er 12 uger, da kroppen skal kunne klare at gennefører en drægtighed.

Hvis man ønsker at få unger på sit marsvin, skal man gøre dette inden marsvinet er 1 år. Herefter gror bækkenet sammen, og de kan derfor ikke få bækkenløsning.

Man skal dog være opmærsom på, at der er høj dødelighed/aborter hos marsvin.

De er svære at avle på, da mange også udvikler drægtighedssyge (læs mere under sygdomme)

Hvis det alligevel lykkes, er marsvinet drægtigt i 59-72 dage, og ungerne fødes fuldt levedygtige. Dvs de fødes med åbne øjne, pels osv.

Et marsvin får i gennemsnit 2-5 unger, som ved fødslen vejer ca 50 - 130 gram. De skal være mindst 4 uger og veje mindst 300 gram, før man må fjerne dem fra moren.

 

Kastration

Med kastration menes, at man fjerner et handyrs testikler ved et operativt indgreb.

Hvis man har flere marsvin sammen og ikke ønsker at få unger, er det en god idé, at få hanmarsvinet kastreret. Dette kan også være en hjælp, hvis man har flere hanmarsvin gående sammen, da der ikke vil blive så mange "magtkampe" imellem dem.

Det er dog ingen garanti, at to marsvin, som overhovedet ikke kan sammen, vil kunne komme overens efter en kastration.

Marsvin kan kastreres fra de er kønsmodne, ca ved 6-8 ugers alderen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.