Tænder
Hestens bid er normalt asymmetrisk. Dvs at tandrækkerne ikke mødes lige overfor hinanden, og at overmunden er bredere end undermunden.
Det, sammenholdt med at hestens tænder vokser 2-3 mm om året igennem hele hestens liv, er årsag til at mange heste danner tandspidser.
Tænderne slides ikke jævnt på overfladen.
Tandspidser er et af de mest almindelige problemer hos heste og kan medføre en del ubehag så som:
- Tyggebesvær
- Savlen
- Afmagring
- Hovedkastning
- Ømhed for biddet
Det er derfor vigtigt, at man jævnligt får undersøgt hestens mund, evt samtidig med den årlige vaccination. Her vil man kunne opdage eventuelle tandspidser i tide, og få dem raspet inden de begynder at genere hesten. Det anbefales at lave mundhule undersøgelsen i bedøvelse og med fuldmundspærre for at kunne vurdere hele mundhulen.
Hos ungheste kan man også se det der kaldes tandkapper. Tandkapper er mælketænder som afstødes, når de blivende tænder er på vej op.
Symptomer på at tandkapperne skaber problemer er, hvis hesten får udtalt tyggebesvær og spytter foderet ud.
Nogle heste vil også begynde at savle og tabe sig i vægt.
I de fleste tilfælde falder tandkapperne ud af sig selv, men hvis de genere hesten og volder problemer, fjerner dyrlægen dem. Som regel kræver det en let bedøvelse, hvorefter tandkapperne som regel kan lirkes af.
Ulvetænder er et levn fra urhesten. Da hesten ikke har brug for dem, vil man derfor oftest se, at de slet ikke dannes, eller at dannelsen er mangelfuld.
Det er sjældent, at det påvirker hesten, men i sidst nævnte tilfælde kan der opstå gener hos hesten, som kan komme til udtryk ved, at den reagere hver gang den skal have eller har bid i munden.
Disse symptomer vil ses i form af hovedrysten, ømhed for biddet og/eller tyggebesvær.
I de tilfælde hvor ulvetænderne genere hesten, er det nødvendigt at bedøve den, og derefter trække dem ud.
Herefter vil hesten igen være smertefri