Adfærdsproblemer

Adfærdsproblemer hos kat

En stresset eller frustreret kat vil ofte reagere på en, for os, uhensigtsmæssig måde, og ofte i form af urenlighed.

Det er ofte dyner eller tøjbunker på gulvet, katten urinerer på, når den er frustreret. Det kan desværre også gå ud over elektriske foranstaltninger, så som TV eller PC, da disse lugter forskelligt, alt efter om de er slukkede eller tændte. Hvis man oplever, at katten urinerer på et uønsket sted, mens man står og ser på det, er det ikke en provokation fra kattens side, men et tegn på frustration.

Har man en urenlig kat, er det selvfølgelig vigtigt at få udelukket, at der ikke er tale om en infektion eller anden helbredsmæssig årsag til problemet. 

Det virker beroligende på katten at vaske sig. Hypersoignering er et symptom på stress.
Katten slikker sig så meget, at hårene på områder af kroppen slikkes helt eller delvist af. Katten kan til sidst blive helt bar og måske endog hudløs. Hypersoignering på bugen ses også ved urinvejsproblemer, så her er det også en god ide at få undersøgt om der er tale om et fysisk problem.

En eller flere katte i hjemmet?

Katte lever i naturen alene, så hvis man gerne vil have mere end én kat, er der størst sandsynlighed for, at de accepterer hinanden, hvis der er tale om kuldsøskende. Ofte er det sådan, at det mest er for ejerens skyld, at der anskaffes en kat mere til hjemmet. Måske synes ejeren, at det er synd for katten, at den skal være alene i dagtimerne. Men langt de fleste katte har det fint med at være alene. Katte kan godt affinde sig med at bo flere samme sted og dele mad- og vandskåle, men det er ofte mere af nød end af lyst.

Det skal dog nævnes, at nogle katte har et meget stort behov for social kontakt. Her kan det være fint at være to, hvis begge kattes behov er nogenlunde lige stort. Det kan være et problem, hvis den ene kat hele tiden opsøger den anden, som ikke bryder sig om det. Det kan også give stress og frustrationer.

Hvis kattene gensidigt soignerer hinanden, kan man tage det som et tegn på accept og harmoni.

Ændringer i hverdagen kan have stor indflydelse på kattens velbefindende.

Da katte er meget territoriale, siger det sig selv, at en flytning er en ekstremt stressende situation for katten. Men bare det, at der er flyttet rundt på møblerne i stuen, eller der er kommet ny sofa, kan være nok til at skubbe nogle katte ud af balance.

Andre ting der kan påvirke katte er nye familiemedlemmer, mennesker såvel som dyr, nytilflyttet kat i nabolaget, at fremmede katte kan kigge ind ad vinduerne eller fravær af et afholdt familiemedlem.

 

Man kan mindske frustration og stress ved at opfylde kattens basale behov:

Den skal have fri adgang til føde.

Nogle katte kan selv styre deres fødeindtag, og det er helt normalt med op til 20 små måltider på en dag. Men har katten tendens til overvæg, er man selvfølgelig nød til at dosere foderet. Madskålen bør være stor og flad, så knurhårene går fri af kanten.

Adgang til frisk vand, gerne af en stor flad skål. Katte foretrækker dog rindende vand, da de instinktivt ved, at rindende vand, i modsætning til stillestående, er friskt og rent. Derfor ses det ofte, at katte drikker af vandhanen.

Vandskålen må IKKE stå ved siden af maden. I naturen ved kattene, at der kan sive tarmindhold fra et nedlagt byttedyr ud i vandet, så placér vand- og madskål i hver sin ende af rummet, og helst i 2 forskellige rum.
Desuden skal der være én vand/madskål pr. kat, også gerne placeret så at kattene ikke er tvunget til at drikke/spise ved siden af hinanden. Mange vil sige, at det da går fint for deres katte at deles om vand og mad, og at disse skåle da står ved siden af hinanden. Men kattene er nød til at spise for at overleve, så derfor affinder de sig med situationen. Men det kan øge stressniveauet.

Privat hvileplads på tæppe eller pude, gerne placeret lidt højt. Der skal være en god liggeplads til rådighed for alle katte i hjemmet.

Ordentlige toiletforhold.

Her skal der igen, som minimum, være en bakke pr. kat. Grus og filter skal være uden parfume, og bakken skal holdes ren, gerne flere gange dagligt. Kattebakken skal stå et roligt sted, dvs. ikke et sted hvor alle går forbi hele tiden og ikke ved siden af vaskemaskinen. Det er en god ide at holde sig til ét bestemt mærke kattegrus, da skift kan medføre urenlighed, hvis katten ikke bryder sig om det nye grus eller stresses af forandringen.

Det er selvfølgelig ikke alle katte der bruger kattebakke. Men man kan også sørge for, at udekatte har ordnede forhold. Katten vil sætte pris på en bunke grus bag nogle buske eller lign., et sted hvor den kan sidde i fred og ro.
Katten sidder i en udsat position, når den skal af med afføringen, og det kan stresse den, hvis den er nervøs for angreb fra f.eks. andre katte.

 

Hjælpemidler:

Ud over at sørge for kattens basale behov, er der flere forskellige produkter på markedet, der kan afhjælpe problemerne.

 

Feliway Spray

Sprayen indeholder syntetisk fremstillede feromoner. Feromoner er et lugtløst signalstof. Der findes flere forskellige feromoner, men dette er et tryghedsskabende feromon, svarende til det katte udskiller fra kirtler på kinden. Katte afmærker, hvor de føler sig trygge, ved at gnide kinden mod genstande i nærmiljøet.
Katte afmærker sjældent med urin de steder, hvor der er afsat kindferomoner.

 

Fremgangsmåde:

For at fjerne al lugt, afvaskes der de steder, hvor katten har tisset, med rengøringsmidler der indeholder enzymer.
Brug f.eks. vaskemaskinepulver. Derefter sprayes stederne med Feliway 1 gang dagligt til katten stopper med urinering eller til den selv gnider kind mod de pågældende steder.

Sprayen kan også anvendes, hvis katten kradser på uønskede steder, da kradsning/hvæsning af klør også er en markering af territoriet. Spray 1 gang dagligt på genstanden, som katten ikke må kradse på.

Skal katten transporteres, kan det virke beroligende, hvis man sprayer transportkassen indvendigt med 2-3 pumpeslag 15 min. før katten sættes ind i den.

 

Feliway Diffuser

Diffuseren sættes i en stikkontakt i det rum, hvor katten opholder sig mest. Kontakten skal forblive tændt, da der går et stykke tid før end feromonerne har fordelt sig i rummet. Lad ikke katten komme ind i rummet, før end diffuseren er blevet varm, da skiftet fra kold til varm kan stresse katten. En flaske rækker til 50-70 m2 i op til 4 uger.

Feliway Diffuser er meget velegnet til følgende indikationer:
- Urinmærkning/strintning
- Besøg af fremmede i hjemmet
- Ændringer i hjemmet
- Hjem med flere katte
- Angst for lyde
- Ved sygdom og nedsat ædelyst

 

Foder: Calm fra Royal Canin

Undersøgelser af spædbørn har vist, at modermælk har en beroligende effekt. Den beroligende del i mælken er et peptid kaldet alfa-casozapin. Det er påvist, at effekten også gælder katte. Royal Canin har derfor fremstillet foderet Calm indeholdende dette peptid, for at afhjælpe stress hos katte. (Calm er også lavet til hunde under 15 kg)

Calm kan anvendes til katte både som forebyggelse ved f.eks. flytning og som støtte til allerede stressede individer. Fodringen påbegyndes 10 dage før perioder med øget stress, og anvendes over et forløb på 2-3 måneder. Calm er et komplet foder, der fint kan anvendes igennem hele dyrets levetid.

 

Zylkene

Zylkene er baseret på et peptid fra modermælk, som har en beroligende effekt. Det kan anvendes i alle situationer der giver katten stress. Katten skal have 1 kapsel dagligt, som enten gives direkte i munden eller ved at åbne kapslen og strø pulveret over en smule mad. Virkningen indtræder ca. 1 time herefter. Det anbefales at anvende Zylkene i 1-2 måneder, og at evaluere kattens adfærd efter 15-30 dage. Zylkene kan gives i en kort periode eller kontinuerligt. Der kan gives dobbelt dosis i ekstreme situationer, så som nytårsaften. (Zylkene fås også til hund)

 

Ved ønske om en uddybende samtale om netop din/dine katte er du velkommen til at ringe på tlf. 56 28 30 10 mellem 9:00-17:00

* Der tages forbehold for prisændringer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.