Fødsel

Mange har den fornøjelse at få hvalpe eller killinger. Det er et meget stort arbejde, men samtidig en stor oplevelse både for ejer og dyr.

Som regel klarer dyret fødslen helt af sig selv, men det er altid vigtigt, at man som ejer hele tiden er i nærheden til at holde øje med, at alt går som det skal og have muligheden for at gribe ind, hvis der opstår komplikationer.


Det er en god ide at lave sit eget lille apotek, så man er forberedt til, når fødslen går i gang:

Termometer

Plastikhandsker

Gel (fås hos dyrlægen eller på apoteket)

En lille og ikke for skarp saks til at klippe navlestrengen over.

Kraftig tråd til at binde om navletrengen inden man klipper.

En børne øreskyllebold til eventuelt at hjælpe med at suge slim ud af munden.


Desuden anbefales det at have en masse håndklæder, køkkenrulle, aviser og klude klar. En notesbog og blyant er også godt at have klar, så man kan notere hvalpenes fødselsvægt, tidpunkt osv.ned.

Husk at ormebehandle tæven 14 dage før forventet fødsel.


Hvornår er det tid?

Tæven/hunkatten vil i ugen optil fødsel opholde sig mere og mere i fødekassen, hvor hun vil begynde at rode rundt i tæpperne. Hun ændrer adfærd og spisevaner.
Hvor hun førhen har ædt store mængder vil hun nu æde uregelmæssigt og mindre end hun plejer.
Man kan i ugen op til fødslen tage temperaturen 2-3 gange dagligt for at have en indikation om, hvornår fødslen går i gang. Temperaturen vil svinge mellem 37 og 38, men når den kommer under 37 og bliver der kan man oftest regne med at fødslen starter indenfor 24 timer. Man kan dog ikke regne 100% med denne metode, men det kan måske hjælpe en med at få et prej om, hvor tæt på fødslen hun er.

Når opblokningsfasen starter vil tæven/hunkatten begynde at blive rastløs og vandre frem og tilbage og kan ikke finde ro. Kroppen vil sitre, og hun vil begynde at halse som et tegn på, at hun er begyndt at have veer. Det er vigtigt at lade tæven få så meget fred og ro som muligt og ikke tvinge hende til at lægge sig et bestemt sted. Denne fase varer i gennemsnit 4-12 timer, men kan svinge fra 1-48 timer.


Selve fødslen:

Lige inden fødslen starter vil veerne bliver kraftigere. Hunden/katten vil lægge sige, krumme ryggen og forsøge at presse. Dette er de egentlige veer og fødslen er i gang.

Normalt fødes den første hvalp inden for 1 times presseveer. Hvis der efter en time med presseveer ikke er sket noget, skal man kontakte dyrlæge, da der eventuelt kan være noget galt.

Først vil der komme en hinde til syne i skedeåbningen. Denne hinde indeholder grønlig væske og har til formål at blokke skeden ud og smøre denne, når den springer så hvalpen/killingen nemmere glider ud. Hinden kan sagtens forsvinde og komme igen et par gange, inden den springer. Dette er helt normalt og forsøg derfor aldrig selv at punktere den. Jo mindre man blander sig, jo bedre forløber en fødsel som regel!

Når hinden er sprunget kommer hvalpen/killingen til syne i endnu en hinde som er forbundet til moderkagen med navlestrengen. Hvis tæven/hunkatten presser og hvalpen/killingen ikke kommer ud, kan man eventuelt hjælpe til ved at trække i den forsigtigt, men kun når tæven/hunkatten selv presser. Når hvalpen/killingen er født fjerner moren normalt selv hinden og bider navlestrengen over. Hvis dette ikke sker, skal man straks sørge for at få hul på hinden, da det er vigtigt, at der hurtigt kommer luft til snuden og munden, så den kan begynde at ånde selv.

Riv forsigtigt i hinden til der går hul og sørg derefter for, at den begynder at trække vejret. Brug eventuelt lille fingeren til at rense munden for slim eller sug den forsigtigt i munden med en børne øreskylle bold.
Gnub den bestemt men ikke for hårdt med et håndklæde på brystet, til der høres en pibelyd.

Hvis tæven/hunkatten ikke selv bider navlestrengen over skal man sørge for at klippe den. Bind tråden omkring navlestrengen ca 2-3 cm fra maven (stram godt til) og klip derefter navlestrengen over. Selvom der er bundet tråd omkring kan det godt bløde lidt. Klem eventuelt et par fingre omkring et minuts tid. Det vil standse blødningen.

Tæven/hunkatten vil formentlig æde efterbyrden og det er helt normalt. Hvis det er et stort kuld, skal man dog sørge for, at hun ikke æder med alle sammen, da det kan give meget tynd mave. Men efterbyrden og hinden er meget proteinrig, så hun skal have lov til at æde 3-4 stykker.

Husk at der kan fødes flere hvalpe, uden at der kommer efterbyrd. Disse tilbageblevne efterbyrder vil blive udstødt når fødslen er overstået.

Tæven/hunkatten skulle nu gerne begynde at slikke hvalpen/killingen ren og tør. Hvis dette ikke sker, skal man sørge for at tørre den grundigt, så den ikke bliver kold. Når den er tør og ren, skal man ligge den til moren.

Nogle skal have lidt hjælp til at finde vorten. Som regel starter den med at die med det samme.

Den skal have lov til at die indtil næste fødsel starter. Indtil fødslen er overstået holdes de mætte hvalpe/killinger varme i et tæppe

Når den første hvalpe/killing er kommet ud,  fødes de næste gerne forholdsvis hurtigt efter hinanden. Men man skal ikke blive nervøs. hvis der går længere tid. Der kan sagtens gå 3-4 timer mellem hver fødsel, især hvis det er et stort kuld. Tæven må dog ikke have presseveer i al den tid, men en hvileperiode på 3-4 timer, hvor tæven er rolig, er ikke unormalt.
Med hunde kan man eventuelt få dem ud i haven og gå lidt, så der kommer lidt bevægelse. Man skal dog aldrig gå for langt væk, da den næste hvalp kan komme pludseligt.

Hvis der går længere tid mellem 2 hvalpe/killinger eller tæven/hunkatten er urolig og/eller presser, skal man kontakte dyrlæge, da der kan sidde en hvalp/killing og blokere. I sådanne tilfælde kan et kejsersnit blive nødvendigt.

Ved store kuld kan tæven/hunkatten også blive så udmattet, at hun ikke kan klare hele fødslen selv, og også her kan det være nødvendigt med et kejsersnit.

Når fødslen er veloverstået vil tæven/hunkatten falde til ro, vaske og pleje hvalpene/killingerne og eventuelt ligge sig til at sove. Man skal sørge for, at hun bliver tilbudt mad og vand oppe i fødekassen, da nybagte mødre ikke er meget for at forlade kassen den første uges tid.

Efter fødslen vil livmoderen trække sig sammen. Dette kan godt give efterveer, som er smertefulde og tæven/hunkatten kan derfor godt halse og virke lidt rastløs de første par dage.

Det vigtigste under en fødsel er, at hunden/katten får så meget fred og ro som muligt. Fra naturens side føder de fleste dyr af sig selv og alt forløber som det skal.
Men ingen regel uden undtagelse, og det er derfor vigtigt, at man er ved tæven/hunkatten under hele fødslen og støtter hende. Samtidig har man mulighed for at følge forløbet og kunne gribe ind i tide, hvis det bliver nødvendigt.

 

Hvis du er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte os.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.