Kastration

Det er ofte en stor beslutning om ens hund/kat skal kastreres. Mange overvejer det længe, er nervøse for at dyret vil lide under det, og at det vil være at fjerne en naturlig del af hunden/katten.

Man kan dog ikke helt sammenligne måden, hunden/katten lever sammen med os på, og hvordan de lever i naturen.

Hanhunde/hankatte kan på lang afstand lugte hvis en tæve/hunkat er i løbetid. Dette kan have uheldige konsekvenser, da nogle hanhunde/hankatte bliver så påvirket af det at de hyler, strinter alle vegne, stopper med at spise m.m..
Dette kan stå på i flere dage og kan virkelig være frustrerende for dyret (og ejeren).
Deres hormoner og instikter driver dem til at ville parre tæver/hunkatte, som er i løbetid. Mange oplever derfor at dyret strejfer eller stikker af hjemmefra i sådanne perioder. Dette er kun naturligt pga deres drifter. Og da der sikkert bor mange tæver/hunkatte i området kan disse perioder være mere eller mindre permanente.

Da det natuligvis ikke kan lade sig gøre at dække hundens/kattens behov på dette område i samme grad som det ville blive dækket i naturen, skal man derfor overveje, for sin egen skyld, men i høj grad også for hundens/kattens skyld at få den kastreret med mindre man ønsker at bruge den til avl.

Aggression hos hanhunde/hankatte kan også blive minimeret ved at få dem kastreret. Udeblivelsen af hormonsvingningerne kan gøre hunden/katten mere stabil. Man skal dog være opmærksom på at der ingen garantier er på dette område og hvis man kastrerer sin hund/kat i en sen alder kan adfæren være så indgroet at den vil fortsætte på trods af kastrationen.

Især hankatte strinter meget når de er kønsmodne for at tiltrække hunkatte og få at afmærker deres territorie. Urinen har en meget karateristisk stærk lugt som kan være meget generende for ejerne.
Dette problem kan også afhjælpes ved kastration.

Uanset hvad årsagen er til at man vælger kastration, skal man dog være opmærksom på, at der kan gå op til et par måneder før effekten bliver mærkbar


Inden operationen:

Da hunden/katten skal i fuld narkose, er det vigtigt, den er fastet i ca 12 timer. Dvs den må få aftensmad aftenen forinden, men intet derefter. Vand må stå fremme indtil om morgenen på operationsdagen.

Det er en god ide, at lufte hunden godt inden den kommer på klinikken og skal i narkose.


Selve operationen:

Ved kastration fjernes begge dyrets testikler.

Operationen foregår under fuld narkose. Vi anvender kun de mest skånsomme bedøvelsesmidler. Dette giver din hund/kat færrest mulige gener under opvågningen.

Inden indgrebet bliver hunden/katten barberet fri for hår på det område, der skal opereres. Herefter vaskes området med en speciel sæbe, og tilsidst desinficeres det med sprit.

Under hele operationen bliver patienten overvåget, så man hele tiden sørger for, at den får den rette mængde bedøvelse og ilt.


Krypthorchisme:

Sommetider sker det at ingen eller kun den ene testikel falder ned i pungen. Det vil sige, at den anden testikel eller begge enten ligger i lysken eller i bughulen. I disse tilfælde skal hunden/katten altid kastreres da mulihgeden, for at den/de "defekte" testikler udvikler sig til kræft, er stor.

Krypthorchisme er arveligt og dyret bør derfor udelukkes fra avl.

Operationen foregår på samme måde som almindelig kastration bortset fra at man er nødt til at lave 2 snit, da testiklerne ligger forskellige steder.


Smerter?

Selvom kastration er et mindre indgreb, vil hunden/katten naturligvis kunne mærke, at den er blevet opereret. For at mindske smerten i og omrking operationsstedet får patienten smertestillende, inden den vågner op.

Denne indsprøjtning gør at hunden/katten er smertefri de første par dage efter operationen

Dette hjælper til at patientens velbefindende forbedres, og at den er kortere tid om at komme sig.


Efter operationen:

Som regel er huden syet med sting, som skal fjernes efter ca 10 dage. Det er meget vigtigt, at dyret ikke slikker i såret, da dette kan medfører at stingene springer op og såret skal syes sammen igen.

Ind i mellem bliver der dog syet med indvendige sting, som opløser sig selv og derfor ikke skal fjernes.

Vi udleverer en skærm ved hjemsendelse for at undgå dette. Man kan også bruge et par gamle underbukser, som hunden skal have på indtil, stingene er fjernet.

Man kan også købe en bodystocking beregnet til hanhunde, som den skal have på indtil, stingene er fjernet.

Da snittet på katte ikke er så stort bliver de ikke syet og der er derfor ingen sting som skal fjernes.

Ved hjemkomst må hunden/katten gerne tilbydes mad og drikke, men bliv ikke urolig hvis appetitten er mindre end normal i de første par dage. Opkast kan også forekomme på operationsdagen som følge af kvalme fra narkosen.

Stofskiftet ændrer sig, når en hund/kat bliver kastreret. Derfor vil den have lettere ved at tage på i fremtiden.

Vær opmræksom på dette. når du fodrer og brug eventuelt et foder, som netop er beregnet til hunde/katte, der er blevet kastreret. Øget motionsmængde kan også være nødvendigt.

 

Hvis du er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte os.

Tilmeld dig Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor.

Tilmeld dig Netdyredoktors nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.